Vinterviken: o dramă adolescentină banală

Recent adaugat in catalogul Netflix, filmul suedez Vinterviken ne relateaza povestea unei relatii pline de probleme dintre John-John si Elisabeth, intr-o drama adolescentina mai degraba banala.

Adaptare a romanului omonim apartinand lui Mats Wahl, Vinterviken se deruleaza in zilele noastre la Stockholm. John-John, provenit dintr-o familie de imigranti, locuieste impreuna cu mama sa intr-un cartier modest. John-John este un tanar inteligent cu un viitor promitator in fata, duce o viata nefericita impreuna cu prietenii sai din cartier, cu Sluggo in special, cu care se intelege mai bine. In celalalta parte a orasului locuieste Elisabeth. Locuieste intr-o casa luxoasa si moderna, o vila somptuoasa cu piscina. Atunci cand sora sa mai mica este salvata de la inec de John-John, intalnirea scurta din ei ia alura unei iubiri la prima vedere. Atunci cand destinul ii reuneste pe cei doi adolescenti in aceeasi clasa de liceu, relatia amoroasa se poate instala fara probleme. Insa, aceasta prima iubire are sanse sa supravietuiasca diferentelor economice, sociale si culturale care ii separa?

Lansat in 1993, romanul de origine a avut dreptul la o prima adaptare cinematografica. Netflix si realizatorul Alexis Almstrom au decis sa adapteze pe marele ecran acest roman, bazandu-se pe actualitatea recenta si mai ales pe valul imens de imigranti din tara. Rezultatul este unul destul de banal, ca sa nu spunem ca se bazeaza pe clisee. Pe de o parte avem un tanar bine cresut si educat insa care a intrat intr-un anturaj mai putin potrivit.

De cealalta parte o avem pe frumoasa si bogata Elisabeth, o suedeza get beget, putin trista, rebela si in plina suferinta din cauza decesului mamei sale. Si apoi, iubirea, prima de altfel pentru ambii, prima relatie pentru amandoi, pare sa ii ofere aripi pentru a reusi sa treaca peste orice obstacol. Per ansamblu, filmul este bine realizat.

Duetul de actori de tineri actori este convingator si face din Vinterviken o drama adolescentina clasica si banala si care se lasa vizionat cu mare placere.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *